Dit voorjaar zal de tiende Bob den Uyl Prijs voor het beste literaire reisboek van 2012 bekend worden gemaakt. Om het jubileum te vieren introduceren we een stipendium: de VPRO Bagagedrager.

Win de eerste VPRO Bagagedrager

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Bob den Uyl Prijs introduceert de VPRO een jaarlijks stipendium voor jonge reisschrijvers: de VPRO Bagagedrager. Deze aanmoedigingsprijs is bedoeld voor het origineelste reisplan, ingediend door schrijvers tot 33 jaar. Dat kan een plan zijn voor een reis naar het volgende dorp, maar ook een reis into the heart of darkness. De taiga, de steppe, de pampa of een buitenwijk van Detroit. Niet de reis zelf is belangrijk, maar de reden waarom die reis volgens jou moet worden gemaakt.

De winnaar krijgt 2500 euro om de voorgestelde reis te maken en daar vervolgens een reisverhaal over te schrijven, dat wordt gepubliceerd in de VPRO Gids en door uitgeverij Fosfor als e-book uitgegeven.

Let op! De termijn voor de inzending is inmiddels gesloten.

 

Deelnemers zullen worden beoordeeld op fantasie, humor, kritisch vermogen, avonturierszin, originaliteit en zelfspot. De beste kandidaten mogen op zondag 12 mei, tijdens de uitreiking van de VPRO Bob den Uyl Prijs, in een elevator pitch hun voorstel toelichten voor een deskundige jury onder voorzitterschap van Jelle Brandt Corstius. Aan het eind van die middag zal de winnaar bekend gemaakt worden.