Voor de tweede editie van de VPRO Bagagedrager dienden opnieuw meer dan tweehonderd jonge schrijvers en journalisten een reisplan in. De jury, onder leiding van oud-winnares Elfie Tromp, selecteerde vijf kandidaten van wie er straks een op reis mag:

Rasit Elibol (1984) bleef als kind elke zomervakantie thuis in Wormer, samen met zijn buurjongen Okkie. Wekenlang verveelden ze zich terwijl al hun vriendjes weg waren. Nu willen zij ook een keer op vakantie: naar een camping in Frankrijk.
Lees hier meer over zijn plan.

In 1975 werd schrijver en filmmaker Pier Paolo Pasolini vermoord. De omstandigheden zijn nooit opgehelderd. Raoul de Jong (1984) wil in Rome op zoek naar de laatste liefde van zijn grote held; een jonge fotograaf die Pasolini een paar weken voor zijn dood ontmoette.
Het hele plan van Raoul staat hier.

De oom van Alma Mathijsen (1984) woont al jaren tijdens de wintermaanden in Thailand met zijn twintig jaar jongere vriendje. Nu heeft zijn vriend aids en hij wil niet behandeld worden. Alma wil  haar oom en zijn vriend opzoeken in Thailand om hun relatie te leren begrijpen.
Lees de inzending van Alma.

Hun leven lang al zijn Kim van der Meulen (1984) en haar identieke tweelingzus Ingrid een bezienswaardigheid. Om te ervaren hoe het voelt om geen uitzondering te zijn, willen ze samen naar het Braziliaanse dorpje Cândido Godói waar een op de vijf zwangerschappen resulteert in een tweeling.
Lees hier het hele plan van Kim.

Tien jaar geleden was Jori Stam (1987) met zijn ouders in een vakantiehuis in Noorwegen waar duistere dingen gebeurden: een onthoofd Jezusbeeld in de kelder, verdwenen kittens, gesloten deuren met vreemde symbolen. Waren er duivelskunstenaars aan het werk in Sogndalsdalen?
De inzending van Jori is hier te lezen.