De inzendingen voor de tweede editie van VPRO's Bagagedrager zullen worden beoordeeld door een jury die bestaat uit schrijvers, programmamakers, journalisten en uitgevers. Samen zullen zij vijf genomineerden kiezen die hun reisplan nader mogen toelichten op diverse podia.

Elfie Tromp (1985)

Winnaar van de eerste VPRO Bagagedrager en voorzitter van de jury 2014.

Elfies debuutroman Goeroe verscheen in 2013 en werd zeer positief ontvangen. In datzelfde jaar won zij de VPRO Bagagedrager, een prijs voor jonge reisjournalisten. Daar schreef ze de longread Alfateef voor . Haar columns verschijnen wekelijks in de Metro. Eerder schreef zij twee kinderboeken en een bundel theaterteksten.
Zij studeerde af als toneelschrijver aan de opleiding Writing for Perfomance. Ze is de oprichter van literaire tijdschrift Strak. Naast haar schrijfwerk
presenteert ze en maakt ze theater.

Selli Antunterim (1973)

Geboren in Kars en sinds 1998 werkzaam als journalist en programmamaker. Hij was onder meer verslaggever voor Het Parool, redacteur bij Barend & Van Dorp, NOVA en Nieuwsuur en is de bedenker en eindredacteur van het NTR-programma De Halve Maan. De laatste aflevering van dit opinieprogramma ‘met een scherp oog voor ontwikkelingen binnen de moslimgemeenschap’ werd in mei uitgezonden, waarna het steunbetuigingen regende uit alle hoeken van de samenleving. Selli hoopt dat er een nieuwe plek voor zijn programma gevonden zal worden.

Karen van Dijk (1989)

Studeerde journalistiek, liep stages bij Holland Doc 24 en Metropolis en maakte verschillende korte documentaires. Als redacteur bij VPRO Dorst coördineert ze de redactie en werkt ze dagelijks aan nieuwe producties en items met jong schrijf-, illustratie- en televisietalent.

Jeroen van Bergeijk (1965)

Journalist, schrijver en uitgever. Hij was van 1996 tot 2002 correspondent in New York. Hij schreef onder meer het succesvolle reisboek Mijn Mercedes is niet te koop dat uitkwam in Nederland, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. Zijn laatste boek heet Goudkoorts, of hoe ik dacht rijk te worden in de Australische outback. Van Bergeijk is medeoprichter van Fosfor, ’s lands eerste serieuze digitale boekenuitgeverij.