De inzendtermijn voor de Bagagedrager is verstreken. De jury is begonnen met lezen en zal over enkele weken hun keuze bekendmaken.
De vijf genomineerden krijgen van ons peroonlijk bericht. In verband met de vele inzendingen kunnen wij tot onze spijt niet iedereen persoonlijk informeren.
De winnaar wordt op 24 mei bekendgemaakt tijdens een VPRO-evenement.


Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de VPRO Bob den Uyl Prijs is vorig jaar de VPRO Bagagedrager gelanceerd. Jonge schrijvers werden uitgenodigd een reisplan in te sturen. Het beste idee werd beloond met 2500 euro, waarmee de voorgestelde reis gemaakt kon worden. Er werd massaal gereageerd. Uit honderden inzenders koos de jury uiteindelijk Elfie Tromp (zie filmpje hiernaast) als winnaar van de eerste VPRO Bagagedrager. Zij wilde haar moeder en zus vergezellen naar een hondenshow in Boedapest. Over die reis schreef zij een verhaal dat door uitgeverij Fosfor als e-book wordt uitgegeven. Een fragment daarvan is ook in de VPRO Gids verschenen en is ook op deze website terug te lezen.


Voor de tweede editie van de VPRO Bagagedrager konden schrijvers tot 33 jaar wederom een reisplan indienen. De opdracht was: Leg in maximaal 500 woorden uit waarom deze reis gemaakt moet worden. Deelnemers zullen worden beoordeeld op fantasie, humor, kritisch vermogen, avonturierszin, originaliteit en zelfspot. De beste kandidaten mogen hun voorstel toelichten in een filmpje dat door de vpro gemaakt zal worden. Ook zullen zij optreden op het Boekenbal voor Lezers, dat op 15 maart in Leeuwarden plaatsvindt als feestelijke afsluiting van de Boekenweek. De winnaar krijgt 2500 euro om de reis te maken en schrijft een longread die zal worden gepubliceerd in de Fosfor Longreads app en als e-boek uitgeven door uitgeverij Fosfor. Een korte versie verschijnt in de VPRO Gids.


bagagedrager@vpro.nl