Voor de derde editie van de VPRO Bagagedrager dienden bijna tweehonderd jonge schrijvers een reisplan in. De jury, onder leiding van VPRO-programmamaker Nicolaas Veul, selecteerde vijf kandidaten van wie er straks een op reis mag.

Frederik Willem Daem (26)

De familie van geboren Brusselaar Frederik Willem heeft zoals zoveel van zijn landgenoten een koloniaal verleden. Opa en oma woonden in de jaren vijftig in Yangambi, een Congolees stadje waar weinig meer stond dan het landbouwinstituut waar opa werkte. Later begon hij er een koffieplantage en een warenhuis, totdat hij in 1960 achter de tralies belandde. Wat is er precies gebeurd? Er wordt niet over gepraat. Daarom moet Frederik Willem naar Yangambi.

Lees hier meer over Frederik en zijn plan.

Romy van Dongen (16)

Romy doet elke week spelletjes met bejaarden. Ze prakt medicijnen door hun vanillevla, zet de rollators op een rij en veegt zo nodig kwijl van de tafel. Haar bejaarden zijn allemaal katholiek en ze zouden graag naar Lourdes gaan om daar verlost te worden van hun vele kwalen. Romy wil mee als vrijwilligster. Om ze te helpen en te steunen, en om met eigen ogen te zien hoe groot de kracht van geloven kan zijn.

Lees hier meer over Romy en haar plan.

Daphne Geerligs (27)

Elke vrijdagavond maakt Daphne een praatje met de Polaroidpakistaan die in een kroeg vol Zuidas-types probeert zijn instantfoto’s te verkopen. Jahid blijkt niet uit Pakistan maar uit Bangladesh te komen, net als zoveel andere mannen die hetzelfde werk doen. Waar zijn ze overdag? Hoe ziet Amsterdam er uit als je door hun ogen en camera kijkt? Daphne wil met Jahid mee, om het leven van de Polaroidpakistanen vast te leggen.

Lees hier meer over Daphne en haar plan.

 

Sara van Gennip (27)

Toen Sara 17 was, reanimeerde ze een big op een Noorse varkensboerderij. Soms redde ze ook biggen uit de gierput, of van onderkoeling. Tussendoor keek ze naar Noorse krimi’s en leerde ze varkens uitbenen. Nu, tien jaar later, wil ze naar de enige plek ter wereld waar varkens in het wild leven: Pig Island, op de Bahama’s. Op dit onbewoonde eiland zwemmen varkens in de lauwe zee en rollen ze door het witte zand.

Lees hier meer over Sara en haar plan.

 

Marjolein Visser (25)

Wat doe je als je uitgeprocedeerd bent en daarom terugkeert naar Kabul of Bamako? Wat gebeurt er met mensen die soms jaren hebben gewacht op een verblijfsvergunning, maar niet in Nederland mogen blijven? Marjolein werkt met getraumatiseerde asielzoekers. Met een van hen wil ze meereizen om te zien hoe het iemand vergaat die terugkomt in het land dat hij of zij ontvluchtte. Hoe wordt zo'n terugkomst ervaren? Tegen welke problemen loopt iemand aan? En hoe functioneren de vele instanties die zich hiermee bezighouden eigenlijk?

Lees hier meer over Marjolein en haar plan.

 

De jury

Jeroen van Bergeijk, Nicolaas Veul, Julie Blussé en Laura Stek.

Hoe, wat en wanneer?

De winnaar van de VPRO Bagagedrager wordt op zaterdag 16 mei door Arjen Lubach bekendgemaakt op het Das Magazin-festival in De Brakke Grond in Amsterdam. Wil je de uitreiking bijwonen, koop dan hier je kaartje.

De winnaar krijgt 2500 euro om op reis te gaan en een verhaal te maken. Dat verhaal wordt door uitgeverij Fosfor uitgegeven. Fosfor Longreads zijn een nieuw soort non-fictie verhalen: langer dan een tijdschriftartikel, korter dan een boek en geoptimaliseerd voor een digitale ervaring. Een Fosfor Longread lees je in circa een uur uit. Fosfor Longreads zijn verrijkt met fotografie, video en een luisterboek. De Fosfor Longreads app (iOS en Android) kun je downloaden in de AppStore of Google Play. Het verhaal kun je online of als e-book lezen. Klik hier voor meer informatie.

Een korte versie van het winnende verhaal verschijnt in de VPRO Gids.

 

winnaar 2014

Lees hier Camping Blues, een fragment uit het winnende verhaal van Rasit Elibol. De volledige versie is hier te lezen.

winnaar 2013

Lees hier Alfateef, een fragment uit het winnende verhaal van Elfie Tromp. De volledige versie is hier te lezen.