een ontstaansgeschiedenis Shortlist Libris Literatuur Prijs 2014

‘La Superba’, een boek met een lange incubatieperiode. Pas na een paar jaar begreep Ilja Leonard Pfeiffer wat de Italiaanse stad Genua van hem wilde. 'Het is eigenlijk altijd een beetje nacht in Genua.' Een kleine ontstaansgeschiedenis in tien delen.

1: De eerste stad

Op 4 november 1996 in de Diefsteeg te Leiden, met paranimf Michel Buijs, op weg van Chinees Restaurant Woo Ping naar het Academiegebouw op het Rapenburg, voor de openbare verdediging van mijn proefschrift. De andere paranimf, Stefan Haensel, maakt de foto.

2: De tweede stad

Genua, daar waar La Superba speelt, wringt en bestaat.

'Hier woon ik nu'.

3: De Fiets

Met deze fiets vertrok Pfeiffer op 1 juni 2008 naar Rome om zich vervolgens definitief te vestigen in Genua. Een zesdehands Batavus-racefiets van 95 euro, een dichter van ruim honderd kilo in gezelschap van zijn geliefde, een Russische fotografe; een reis van 2600 kilometer.

4: De weg

Op de fiets naar Rome. deze foto staat ook in De filosofie van de heuvel waarin het verhaal dat leidde tot het wonen in Genua is te lezen, La Superba zou niet bestaan zonder deze reis.

5: Het Café

In Genua wordt er gescheven en gedronken en geschreven, met de hand, bij La Libreria delle Erbe. Hier met goede vriendin Irene Lamponi, de beroemde actrice en twee gekruiste rietjes en twee glazen.

6: De Foto

Er waren meerdere mogelijkheden voor een foto voor op de cover van La Superba. Hulp werd gevraagd op Facebook, het werd geen van deze 3 foto's.

7: De muziek

Crêuza de mä van Fabrizio De Andrè werd geluisterd. Hieronder vindt u de Live uitvoering. Die moest het zijn.

8: Het handschrift

Foto's van handen en een handschrift, voor La Superba, het begin van hoofdstuk 37 van deel I. Deze foto's stonden eerder in Oude en Nieuwe Leidsche. Verhalen van een stad een bloemlezing van de Leidse letteren, samengesteld door Ilja Leonard Pfeijffer en journalist Onno Blom.

9: Het kanaal

Ilja verzamelt aantekeningen, in film vorm, op zijn youtubekanaal. Dichter bij een avond aan de Piazza delle Erbe kun je niet komen.

Op 13 mei 2014 wordt in Amsterdam de Libris Literatuur Prijs uitgereikt. Hier staan archieven die zijn samengesteld in samenwerking met de auteurs over het boek waarmee zij genomineerd zijn. Een audiovisueel verslag over de onstaansgeschiedenis van het boek. Welke zaken speelden een rol bij de totstandkoming ervan en op welke manier?

La Superba is zowel een beschrijving van Genua en zijn kleurrijke inwoners, als een onderzoek naar immigratie. Vijf jaar geleden belandde Ilja Leonard Pfeiffer per fiets in Genua en is daar gebleven. In La Superba vertelt hij zijn eigen immigrantenverhaal, maar ook dat van andere lotgenoten. Onder andere een illegale Senegalees en een Marokkaanse rozenverkoper komen aan bod. Enerzijds zijn de verschillen tussen de migrantenverhalen hilarisch, anderzijds schrijnend. Het verhaal is doorspekt met kleurrijke metaforen, absurdistische verhaalwendingen en weelderig taalgebruik.