een ontstaansgeschiedenis Shortlist Libris Literatuur Prijs 2014

‘Op 16 september 1890 nam een man de trein van Dijon naar Parijs, daarna is er nooit meer iets van hem vernomen.’ Deze verdwenen uitvinder, vallende konijnen en mannen van de "natte plaat" maken deel uit van Marente's inspiratie voor 'Roundhay, tuinscène'. Een kleine ontstaansgeschiedenis in tien delen.

1: Eén seconde Roundhay Gardenscene (1888, Louis Le Prince)

De dikke actrice stierf een week na de opnames, de man achter de camera verdween twee jaar later spoorloos, zijn zoon, die in de tuinscène voorop loopt, werd in 1902 onder verdachte omstandigheden doodgeschoten op Fire Island.

2: Mannen op de natte plaat

My Daguerreotype Boyfriend: Online verzameling niet te versmaden mannen van de gevoelige plaat (of moet ik zeggen: natte plaat) zoals Pierre Curie, ‘hot as hell’ volgens de bloggers.

3: Een proefkonijn uit 1893

Een proefkonijn dat moest vallen, vallen, vallen. Voor straf maakte ik van de maker, de chronofotograaf en fysioloog Etienne-Jules Marey, een ouwe geilaard.

4: Pneumatische buizenpost

Dáárom wilde ik als kind bij C&A gaan werken: ze gebruikten de (pneumatische) buizenpost. 

5: ‘Zachte’ coupés

Treinreizen in de zogenaamde ‘zachte’ coupés met bijpassend Russisch gezelschap (’91-‘01) – ik wist toen nog niet hoe eindeloos toepasbaar ze waren voor welk schrijfsel dan ook.

6: Gestichten

Gestichten in Venray en Gent, musea voor de psychiatrie, beide nog steeds in gebruik door originele, onvervalste gekken, die zich door de blikken van de museumbezoekers een zekere trots hebben aangemeten. http://www.museumdrguislain.be/nl/

 

7: Wederopstandingsroos

Goedkoop Valentijnscadeautje met dramatische symboliek: de roos van Jericho (Selaginella lepidophylla) lijkt dood, maar komt met een beetje water, ook na jaren van droge vergetelheid, weer tot leven.  

8: Stokoud nieuws

Dagelijkse portie stokoud nieuws. Via Ebay, of gewoon online. Conclusie: verkeersongelukken kun je ook sappig beschrijven en Zinloos Geweld is niet iets van de laatste jaren.

9: Tell Sell

Hersenspoeling effectief na 90 seconden. In het holst van de nacht de telefoon pakken, een opgewekt mens aan de lijn krijgen. Besteld: Aerobed, Orbitrek, Shark Sweeper, Igea Clear, Juice Tiger.

10: De Ikoflex van mijn vader

Kreeg ik van hem omdat ik op mijn achttiende nog niet rookte. Ging een jaar later, toen ik na zijn dood toch begon te roken, kapot. Gestopt, gerepareerd, mee leren fotograferen. Toen ik opnieuw begon met roken, gaf het toestel er voorgoed de brui aan. (beeld bovenaan deze pagina door Marente de Moor)

Op 13 mei 2014 wordt in Amsterdam de Libris Literatuur Prijs uitgereikt. Hier staan archieven die zijn samengesteld in samenwerking met de auteurs over het boek waarmee zij genomineerd zijn. Een audiovisueel verslag over de onstaansgeschiedenis van het boek. Welke zaken speelden een rol bij de totstandkoming ervan en op welke manier?

Roundhay, tuinscène begint met de verdwijning van de hoofdpersoon. Verzonnen is dit niet: het boek is gebaseerd op het levensverhaal van Louis Le Prince, de uitvinder van het bewegend beeld. Nog voor Edison en Lumière met hun bewegende beelden kwamen, maakte hij zijn filmpje 'Roundhay Garden Scène'. In 1890 verdween hij spoorloos uit de trein van Dijon naar Parijs. Zijn zoon, die vocht voor zijn vaders erkenning als de uitvinder van film, kwam op mysterieuze wijze om het leven.
Marente de Moor beschrijft in haar roman het terugverlangen naar de gouden tijd en de strijd om het patent op bewegende film. Hiermee geeft zij vlijmscherpe kritiek op de inhoudelijke armoe van onze tijd.