De verrassende bekroning van Bart Rijs voor 'Het Hemels Vaderland' vond plaats in het Amsterdamse Cristofori. En werd voorafgegaan door een gloedvolle speech waarin Arnon Grunberg zijn gehoor kastijdde. Niemand ontsnapt, ook de reiziger niet, hoezeer Duitse touroperators ook adverteren met 'Raus'. De bovenlichten van Cristofori gaven het gezelschap hierbij de indruk al 'six feet under' te zijn.

Een citaat:


'In een interview in Stern enkele weken geleden vertelde Hitler-biograaf en de vroegere chef kunst van de Frankfurter Allgemeine, Joachim Fest, de volgende anekdote. Rudolf Augustein, uitgever van der Spiegel zei tegen Fest: "Hören Sie jetzt bloss auf, über die Nazi-zeit zu jammern, wir können doch froh sein, dass wir den Hitler und den ganze Bagage haben, stellen Sie sich mal vor, wir wären als Schweizer geboren worden oder - schrecklicher Gedanke - als Holländer! Klar waren die Nazis ekelhafte Leute, aber Sie geben uns ein Lebensthema."
Schrecklicher gedanke, dames en heren, om als Nederlander geboren te worden. Ik kan het alleen beamen. Wij zijn nog erger dan het land waarover wordt gezegd dat het de koekoeksklok heeft voortgebracht. Een mythe overigens, in werkelijkheid komt de koekoeksklok uit het Schwabenland nabij Stuttgart.'
Na afloop vertelde Arnon dat hij van plan is de Duitse nationaliteit aan te vragen, waarop hij juridisch gezien van huis uit recht heeft. Hij wil de Umlaut op zijn naam terug.