In de aanloop naar de bekendmaking op 20 april van de winnaar van de VPRO Bob den Uyl Prijs 2010 worden de zes genomineerde schrijvers besproken.

Bette Dam - Expeditie Uruzgan. De weg van Hamid Karzai naar het paleis
Journalist en politicoloog Bette Dam is genomineerd met haar boek Expeditie Uruzgan. Ze bezocht eerder Irak, Syrië en Libanon en reisde met het Nederlandse leger naar Afghanistan. Voor ‘Expeditie Uruzgan' reisde ze alleen en bezocht ze getuigen in Uruzgan, Kandahar en Kabul.
 


 

Erdal Balci - Vandaag geen pont. Impressies van Istanbul
Erdal Balci werkt sinds 1998 voor Trouw als correspondent in Turkije. In het boek Vandaag geen pont probeert Balci zijn eigen ziel en die van zijn land bloot te leggen. Weemoedige verhalen over de inwoners van deze miljoenenstad.
 
 

Minka Nijhuis - Birma. Land van geheimen
In haar boek Birma beschrijft journalist Minka Nijhuis een onbekend Birma: een wereld van inventieve overlevers, die een hoge prijs betalen voor hun overtuigingen, maar hun ongewisse lot veelal met moed en humor bezien. Ontmoetingen met de strijdlustige inwoners van een onbekend land.
 

 

Linda Otter - In Centraal-Azië. Een reis langs tradities en godsdiensten
Een andere genomineerde schrijfster is Linda Otter. Met haar boek In Centraal Azië biedt zij een kijkje achter de schermen van het moderne Centraal-Azië, waar wildwest-kapitalisme en heroïnehandel hand in hand gaan met de opbloei van religie, en bizarre nomadentradities weer dagelijkse praktijk zijn, evenals polygamie en Koranles in het Arabisch.
 

 

Peter Delpeut - In de woestijn fiets je niet
Cineast en schrijver Peter Delpeut beschrijft in In de woestijn fiets je niet zijn fietservaringen met zijn levensgezellin Céline Linssen, met wie hij eerder Amerika doorkruiste. Een fietstocht door o.a. de Kalahari in Namibië, de Sinaïwoestijn in Egypte en de Marokkaanse Sahara. De les die hij leert staat vermeld in de titel, maar met de reisverslagen van T.E. Lawrence, Wilfred Thesiger en Ralph A. Bagnold in zijn bagage valt er voldoende te dromen.
 

Karin Anema - De laatste grens. Op rendiertrek met de Sámi
Eveneens genomineerd is schrijfster en wetenschapsjournaliste Karin Anema. In haar boek De laatste grens neemt ze de lezer mee op een tocht van Sami-herders en hun rendieren. Door Sapmi – land van het ‘laatste oervolk van Europa’ – naar Mageroya in het hoge noorden, de uiterste grens van Europa.