De VPRO Bob den Uyl 2012 Prijs wordt uitgereikt op zaterdag 2 juni, tijdens het VPRO Boekenfestival in de Nes in Amsterdam. We stellen graag de jury aan u voor.

De jury bestaat dit jaar uit:

Frans Timmermans (voorzitter, 1961) studeerde Franse letterkunde en Europees recht in Nijmegen en Nancy. Hij werkte als ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken en als tweede secretaris op de Nederlandse ambassade in Moskou en was medewerker van Europees Commissaris Hans van den Broek en adviseur van Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de OVSE Max van der Stoel. Van 2007-2010 was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, belast met Europese samenwerking. Als PvdA-kamerlid houdt hij zich nu bezig met buitenlandse zaken.

Petra Stienen (1965) is publiciste en zelfstandig adviseur. Ze studeerde Arabisch en Midden-Oostenstudies in Leiden, Cairo en Londen. Zij was meer dan tien jaar werkzaam in de Arabische wereld, onder andere op de Nederlandse ambassades in Egypte en Syrië. Ook was zij plaatsvervangend hoofd van de afdeling Noord-Amerika op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2008 verscheen haar boek Dromen van een Arabische lente bij Nieuw Amsterdam, in augustus verschijnt een nieuw boek, Het andere Arabische geluid. Naar een nieuwe toekomst in het Midden-Oosten. Verder schrijft ze voor NRC Handelsblad en de Volkskrant, heeft ze een column in Opzij en treedt ze regelmatig op als commentator in radio- en tv-programma's.

Hassnae Bouazza (1973) is journaliste, columniste, vertaler en programmamaker. Ze studeerde Engels taal-en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht en, na haar afstuderen, een jaar Franse literatuur aan diezelfde universiteit. Ze schrijft stukken over de Arabische wereld voor Vrij Nederland, opiniestukken in de Volkskrant, NRC, de website FrontaalNaakt en artikelen voor de Elle.

Pieter-Bas van Wiechen (1975) studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 en 2009 was hij correspondent in Brussel om daar voor o.m. BNR Nieuwsradio, Radio 1 en De Pers verslag te doen van turbulente ontwikkelingen in België en de EU. Sinds hij terug is, werkt hij o.a. voor de Wereldomroep, BNR en VPRO Radio. In oktober 2010 deed hij ter plaatse verslag van het opheffen van de Nederlandse Antillen en in 2011 maanden werkte hij twee maanden bij het Duitse opinieblad Cicero in Berlijn. Naast journalist is hij artistiek directeur van stichting Oude wijn & nieuwe zakken die voorstellingen maakt waar theater, journalistiek, geschiedenis en muziek elkaar treffen.