Met zijn boek 'Grillroom Jeruzalem' heeft schrijver P.F. Thomése dit jaar de VPRO Bob den Uyl Prijs gewonnen. De jury: 'Een boek dat de tragiek en uitzichtloosheid van het Palestijns-israëlisch conflict tastbaarder maakt'.

Op het VPRO Boeken Festival in de Amsterdamse Nes is vanmiddag voor de negende keer de VPRO Bob den Uyl Prijs uitgereikt. P.F. Thomése won dit jaar de prijs voor zijn boek Grillroom Jeruzalem (Contact). De prijs, voor het beste Nederlandstalige reisboek uit het afgelopen kalenderjaar, bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro.

De jury -bestaande uit Petra Stienen, Hassnae Bouazza en Pieter-Bas van Wiechen- onder voorzitterschap van Frans Timmermans, deelde een voorkeur voor boeken waarin de schrijver rechtsaf gaat waar iedereen rechtdoor gaat, voor boeken die de lezer raken door de bezieling van de auteur voor het land en het reizen. Maar bovenal hechtte de jury aan stijl, aan een scherpe pen die de lezer een ware reisgenoot laten zijn.

P.F. Thomése heeft die scherpe pen en hij gebruikt hem zonder genade. In Grillroom Jeruzalem reist hij met een groepje bekende collega-schrijvers door Israël en de bezette gebieden. Hij begint zijn reis met grote afstandelijkheid en met meer belangstelling voor de gebeurtenissen binnen het reisgezelschap dan voor het reisdoel. Maar als Gaza wordt bezocht, wordt de schrijver met zijn lezers als het ware de absurditeit van het conflict ingezogen. En dan vormen de wat banale wederwaardigheden van de reisgenoten juist een groot contrast met de walging die het conflict oplevert. De tragiek en uitzichtloosheid van het Palestijns-Israëlisch conflict werd zelden zo tastbaar als in dit literaire reisverslag, waarin geen platgetreden paden worden betreden, en waarin Thoméses ironie een sterk wapen is.

Het juryrapport: "De weigering platgetreden paden te bewandelen, het gebruik van ironie, waardoor wat pijnlijk is extra pijnlijk wordt, de keuze om humor ook toe te laten in tragische situaties, de wisselwerking tussen grote afstandelijkheid en directe betrokkenheid; dit alles maakt Grillroom Jeruzalem tot een boek dat de tragiek en uitzichtloosheid van het Palestijns-israëlisch conflict tastbaarder, meer invoelbaar maakt dan de meeste puur journalistieke reportages. Een mooi bewijs van de stelling dat goede literatuur de waarheid liegt. Daarom kwam de jury tot het unanieme oordeel dat P.F. Thomése de winnaar is van de Bob den Uyl Prijs 2012."

Op zondag 3 juni is P.F. Thomése te gast in Boeken, samen met juryvoorzitter Frans Timmermans.

De andere genomineerden waren:
Detlev van Heest, Het verdronken land (Van Oorschot)
Otto Holzhaus, Vroeg of laat komt het goed (Hollandia)
Pieter Steinz, Macbeth heeft echt geleefd (Nieuw Amsterdam)
Anoek Steketee en Eefje Blankevoort, Dream City (Kehrer)
Leendert van der Valk, Duivelsmuziek (L.J. Veen)