In aanloop naar de uitreiking van de VPRO Bob den Uyl Prijs brengen we wekelijks een van de zes genomineerde boeken onder de aandacht. In 'Argentijnse avonden' beschrijft Carolijn Visser de Nederlandse gemeenschap in Tres Arroyos.

Toen ze in 1995 in Argentinië was, hoorde schrijfster Carolijn Visser dat zich zo'n vijfhonderd kilometer ten zuiden van Buenos Aires een plaatsje bevindt met een Hollandse kolonie: Tres Arroyos. Ze ging er op bezoek bij Ida van Mastrigt, de consul, die haar een tas gaf met papieren van haar vader Rinus. In die tas bleken papieren te zitten die te maken hadden met de reis die Ida's vader eind jaren dertig had gemaakt naar Nederlands-Indië. Per fiets. Ze las de papieren, raakte ontroerd door het verhaal en dacht: dit moet worden vastgelegd. En zo ontstond het boek Argentijnse avonden, dat nu is genomineerd voor de Bob den Uyl-prijs 2013.
 

Vader Rinus overleefde de Jappenkampen en verhuisde naar Argentinië. Ida groeide er op. Er was toen al een behoorlijk Hollandse gemeenschap in Tres Arroyos. De eerste immigranten, meestal arme boeren uit Groningen en Friesland, arriveerden er al in 1889. Midden jaren twintig kwam een tweede golf, dit keer afkomstig uit de Haarlemmermeerpolder. In de jaren vijftig droogde de stroom op. Intussen is er weinig authentiek Hollands meer te bespeuren aan de bevolking van Tres Arroyos. Tegen Trouw zei Carolijn Visser: 'De immigranten zijn getrouwd met Argentijnen, hun kinderen spreken Spaans en zijn niet meer te onderscheiden van de andere Argentijnen. Alleen de ouderen zijn nog blond en hebben blauwe ogen. Ze spreken soms nog wel Nederlands, maar meestal met gepaste tegenzin. Ze houden van Argentijnse barbecues, van maté. En ze zijn in weinig meer de stijve, gereformeerde Nederlanders die ze ooit waren. Ik was nog net op tijd om de herinneringen van de oudste generatie te noteren.' 

 

Juni vorig jaar was carolijn Visser te gast in Brands met Boeken.

Tres Arroyos, Argentinië

Op zondag 12 mei wordt voor de tiende keer de VPRO Bob den Uyl Prijs uitgereikt. Deze prijs is bestemd voor het beste Nederlandstalige journalistieke reisboek uit het afgelopen kalenderjaar en bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro. Op de shortlist staan zes titels.