In aanloop naar de uitreiking van de VPRO Bob den Uyl Prijs brengen we wekelijks een van de zes genomineerde boeken onder de aandacht. In 'Mozaïek van de Revolutie’ doet politicoloog en auteur Monique Samuel verslag van Egypte een jaar na de revolutie.

De titel van Monique Samuels boek luidt voluit: Mozaïek van de revolutie: een kijkje achter de voordeur van mijn nieuwe Midden-Oosten. Samuels, zelf van Egyptisch-Nederlandse komaf, ging voor dit boek in de zomer van 2011 terug naar haar vaderland om vrienden en kennissen te interviewen over de stand van zaken een jaar na de revolutie. Ze sprak daar veelal twintigers: de nieuwe generatie Egyptenaren die via social media de protesten op het Tahrirplein organiseerden. En die op dit moment ook nog eens tweederde van de bevolking uitmaakt. Ook bezocht ze omliggende landen waar ogenschijnlijk niets gebeurt, zoals Libanon en Jordanië, om daar sporen van de Arabische Lente te zoeken.

Hoewel Monique Samuel politicologe is, heeft ze geen theoretisch essay geschreven over de politieke toekomst van de regio. Toegegeven, het boek is soms een uitgebreide database van het Midden Oosten met QR-codes die naar aanvullende informatie verwijzen. Maar in wezen is haar blik op het alledaagse gericht. Samuel portretteert haar vrienden en kennissen in hun dagelijkse routine: Mozaïek van de revolutie schetst de Arabische Lente op microniveau. Want, zo zei Samuel bij Pauw & Witteman, elke politieke revolutie is ook een sociale revolutie. Het begint en eindigt bij de mensen.

Die mensen zijn bijvoorbeeld jonge moslima's zonder hoofddoek, politiek actieve vrouwen op internet of homoseksuele jongeren in illegale gay scenes. Allemaal verschillende mensen, wier dagelijkse levens samen een mozaïek van de revolutie vormen. Een revolutie die volgens Samuel nog altijd in gang is.

In het Radio 1-programma Bureau Buitenland sprak Jacqueline Maris met Monique Samuel over haar boek Mozaïek van de revolutie:

Op zondag 12 mei wordt voor de tiende keer de VPRO Bob den Uyl Prijs uitgereikt. Deze prijs is bestemd voor het beste Nederlandstalige journalistieke reisboek uit het afgelopen kalenderjaar en bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro. Op de shortlist staan zes titels.