de jury

Redactie VPRO Boeken ,

VPRO Bob den Uyl Prijs 2015

Alle literair-journalistieke reisboeken die in 2014 zijn verschenen komen in aanmerking voor de prijs, die op 31 mei in VPRO's Boeken zal worden uitgereikt.

In 2014 won Lieve Joris met Op de vleugels van de draak, waarin zij de relatie tussen China en Afrika onderzoekt.

Juryvoorzitter Andrée van Es

Voorzitter is dit jaar Andrée van Es (1953) die een lange lijst politieke en maatschappelijke functies heeft bekleed. Ze was onder meer Kamerlid, directeur van De Balie, en voorzitter van GGZ Nederland voordat ze gemeenteraadslid werd in Amsterdam voor Groen Links. Voor de zomer nam ze afscheid, ze is nu voorzitter van de Nationale Unesco Commissie.

Manon Uphoff

Schrijfster Manon Uphoff (1962) heeft romans, korte verhalenbundels, novellen en essays op haar naam staan. Zij reisde veelvuldig door Oost-Europa en bezocht voor PEN Nederland (waarvan zij voorzitter is) onder meer Japan, Zuid-Korea en meest recent Kyrgyzstan.

 

Rosan Smits

Politicoloog Rosan Smits (1982) is als hoofd van de Conflict Research Unit verbonden aan Instituut Clingendael. Ze werkte onder meer in Sudan, Rwanda en Burundi en deed onderzoek naar conflicten in Libië, Mali en Syrië.

Rena Netjes

Arabist Rena Netjes (1966) woonde jarenlang in Egypte als correspondent. Netjes werd in juni 2014 in Egypte bij verstek veroordeeld voor het verspreiden van valse informatie en voor het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap. Momenteel werkt ze in Nederland als journalist en Midden-Oosten-analist. 

 

Alexander Reeuwijk

Journalist Alexander Reeuwijk (1975) publiceerde een aantal reisboeken, treedt veelvuldig op als moderator en heeft een bijzondere belangstelling voor natuurhistorie en oude reisliteratuur.