In de Amsterdamse Hortus is vanmiddag de VPRO Bob den Uyl Prijs uitgereikt aan Fleur de Weerd voor haar boek Het land dat maar niet wil lukken (Atlas/Contact). De prijs, voor het beste Nederlandstalige reisboek uit het afgelopen kalenderjaar, bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro.

Fleur de Weerd (1985) ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Clairy Polak. De jury prijst de wijze waarop ze het ontwrichte Oekraïne portretteert aan de hand van vele ontmoetingen met gewone Oekraïners: boeren, feministen, ultranationalisten, huwelijksmakelaars, kozakken en prostituees. Onbevangen beweegt De Weerd zich langs de grenzen van het conflict, zonder de menselijke verhoudingen uit het oog te verliezen. Gaandeweg begint de lezer iets te begrijpen van dit land en zijn grillige geschiedenis, om uiteindelijk te beseffen dat een oplossing voor dit conflict nog heel ver weg is.

De vijf genomineerde titels waren:

Laurens Samsom  - Tegendraadse dromen. Dwars door Israël en de Palestijnse gebieden (Prometheus)

Sandra SmallenburgExpeditie Land Art. Landschapskunst in Amerika, Groot-Brittannië en Nederland (De Bezige Bij)

Laura Starink  - De schaduw van de grote broer. Letten en Russen, Joden in Polen, Duits Kaliningrad, Oorlog om Oekraïne (Atlas/Contact)

Fleur de Weerd Het land dat maar niet wil lukken. Een reis door het grillige Oekraïne (Atlas/Contact)

Tommy WieringaHonorair Kozak (De Bezige Bij)

De jury werd dit jaar gevormd door Clairy Polak (voorzitter), Karin Amatmoekrim (schrijver en letterkundige), Mathijs Deen (schrijver en radiomaker), Alexander Reeuwijk (schrijver) en Rosan Smits (hoofd Conflict Research Unit bij Clingendael).

Op zondag 12 juni is Fleur de Weerd te gast in VPRO Boeken, NPO1 om 11.20 uur

Fleur de Weerd met juryvoorzitter Clairy Polak