VPRO's Kerstverhalen 2014

Tien Nederlandse schrijvers maakten een kerstverhaal, door henzelf voor te lezen in Nooit meer slapen. Het begin van een mooie traditie.

Een goed kerstverhaal, kom daar maar eens om in de Nederlandse letteren. Natuurlijk, we hebben De avonden, maar dat heeft iedereen al gelezen, en we hebben de Gijsbrecht (‘O Kersnacht, schooner dan de daegen’) dat zich afspeelt op kerstavond, maar daar moet je maar net zin in hebben. Bertus Aafjes, Anna Blaman, Ed Hoornik en Vonne van der Meer schreven verhalen die je met enige goede wil kerstverhalen zou kunnen noemen. In elk geval waren ze kerstig genoeg om door Antoine Bodar te worden uitgekozen voor een kerstverhalenbloemlezing die in 2013 verscheen. Daarin staat ook een verhaal van Gerard Walschap, ‘Wedergeboorte van Jezus-Christus op aarde’, waarin Jezus opnieuw geboren moet worden omdat de mensen na 2000 jaar nog weinig hebben geleerd van zijn lessen. Ditmaal is de uitverkoren moeder de Vlaamse Maria uit Peizegem, die aanvankelijk bedankt voor de eer.

De enige Nederlandse schrijver die verschillende kerstverhalen schreef, is Godfried Bomans. Zoals ‘Een witte kerst’, over een man die Kerstmis dit jaar nu eens grondig wil vieren. Als er na al zijn inspanningen dan ’s avonds ineens een man met een baard op de stoep staat die wil schuilen voor de sneeuw, wordt hij ‘door een grote drift bevangen’. ‘‘‘Uitgerekend op Kerstmis,’ zei hij, ‘zijn er geen andere avonden.” En hij sloeg de deur hard achter zich dicht.’

Al met al is het een schamele oogst. Hoog tijd dus voor nieuwe kerstverhalen van springlevende schrijvers. Daarom vroeg de redactie van vpro Radio’s latenightcultuurmagazine Nooit meer slapen aan tien schrijvers om een verhaal te maken dat zich afspeelt tijdens kerst, of in de donkere dagen daarvoor. Dat bleek een gouden idee en wellicht zelfs het begin van een mooie traditie. De verhalen worden door de schrijvers zelf voorgelezen in Nooit meer slapen en ze zijn allemaal hier terug te lezen op vpro.nl/boeken.