We waren al druk bezig met het Tour de France literatuurdossier, toen ineens bleek dat dit in 1987 al was gedaan - door onszelf. Beluister hier een bijzondere archiefaflevering met o.a. Bob den Uyl en Tim Krabbé.

De jonge Tim Krabbé vertelt hierin uitgebreid over zijn liefde voor de wielersport, en Bob den Uyl deelt overbodige tips voor het wielrennen uit zijn boek Wat fietst daar?:

'Er staat in dat je 's ochtends om 6 uur op moet staan, dat is me nog nooit gelukt.'

In deze uitzending werd verslag uitgebracht van de middag over Wielrennen en Literatuur in de Stadsschouwburg in Groningen, georganiseerd door de Stichting Literatuur en Drama. Schrijver Tim Krabbé gaf antwoord op de vraag wat er eerder was: liefde voor de wielersport of de literatuur? Ook schrijver Bob den Uyl, wielrenster Mieke Havik en redacteur Martin Ros waren te gast. Er werd voorgelezen uit eigen werk door Tim Krabbé en Bob den Uyl.

Bob den Uyl bleef voor de Tour de France wel thuis, maar ergerde zich ook de overbodige dingen in het wielrennen. Hij las voor uit zijn werk Opkomst en de ondergang van de zwarte trui - hoewel hij liever iets anders had voorgelezen, maar dat boek had hij op zijn hotelkamer laten liggen.

Het is wielrennen dat de klok slaat deze week: vooruitblikken, achter de schermen-verhalen en diepte-interviews van hier tot in Frankrijk. Ook VPRO Boeken doet mee in de wielerwaanzin, maar legt zich toe op een heel eigen niche: de wielrensport en de literatuur. Kijk hier voor het (dagelijks groeiend) overzicht.