Zomertips

'Dit boek is literair maar spannend, zomers maar duister, recent uitgekomen maar lichtelijk onderschat.' Nikki Dekker, redacteur VPRO.nl/boeken tipt 'Nultijd'.

Wat maakt iets tot een zomerboek? De vrouwen van Slate Double X Gabfest (een podcast over politiek, cultuur en actualiteiten) bespreken de vraag in hun laatste aflevering, The Babies, Books, and Beaches Edition.

De een kan zich op vakantie eindelijk goed genoeg concentreren om Anna Karenina te lezen, de ander wordt zozeer afgeleid door het gezelschap  dat ze enkel nog door een tijdschrift kan bladeren. Het perfecte zomerboek hangt dus af van een hele rits factoren: persoonlijke voorkeur (verdieping of ontspanning), de aard (city trippen of aan het strand liggen) en de duur van je vakantie.

Toch proberen we elk jaar weer een Ultiem Zomerboek te vinden. Een illusie natuurlijk, een zoektocht zonder einde, maar toch; dit boek, dat ik vorig jaar op vakantie las, is een ideaal zomerboek. Echt.

Nultijd is niet dik, dus laat zich makkelijk meetorsen tijdens een bergwandeltocht - maar het is ook niet zo dun dat je er in één strandmiddag doorheen bent. Het is ideaal voor lezers die zich graag naar een andere wereld laten vervoeren (een tropisch, vulkanisch eiland in Canarië) - maar doordat de hoofdpersonen Duits zijn, blijft het wel dicht bij huis.

Maar voordat je denkt: hè, saaie Duitsers: de een is een beroemd actrice en de ander een duikinstructeur. Genoeg ruimte voor wilde fantasiën dus. Dit boek is literair maar spannend, zomers maar duister, recent uitgekomen maar lichtelijk onderschat. Dus voeg je bij de kleine incrowd: lees deze zomer, waar je ook bent, Nultijd van Juli Zeh.

Bonus: ben je na dit boek ook verliefd op Juli Zeh geworden? Aan het eind van deze zomer verschijnt haar Briefroman.