Wekelijks boekenprogramma vanuit Bibliotheek Neude in hartje Utrecht. In 'VPRO Boeken' interviewt Lotje IJzermans schrijvers van de beste en meest spraakmakende literaire fictie en non-fictie van dat moment. In de eerste afleveringen zijn onder anderen Murat Isik, Lisa Weeda, Simone Atangana Bekono en de familie Chabot te gast.

Lotje IJzermans: 'Ik verheug me enorm op de gesprekken. Ik ben altijd een fervent lezer geweest; ik ging ooit Nederlands studeren vanwege mijn liefde voor de letterkunde. In Boekenwillen we literatuur in al haar rijkdom laten zien. Ik houd ervan om met een interview een verhaal te vertellen. Over het boek, over de schrijver, over de wereld om ons heen.'

Aflevering 1 - Murat Isik & Rinske Bouwman

Murat Isik vertelt over zijn nieuwe roman ‘In de mist van Golden Gate Park’, een epische vertelling over de zoektocht naar vrijheid en autonomie, het vinden van een grote liefde, de wording van een schrijver en de onoverkomelijke banden met je familie. Rinske Bouwman is te gast over 'Een soort eelt', haar tragikomische debuutroman over hoe een jonge vrouw zich door het leven worstelt.

Kijk de aflevering op NPO Start.

Aflevering 2 - 3 maart 

Lisa Weeda vertelt over haar nieuwe roman ‘Dans dans revolutie’, waarin gedanst moet worden om oorlogsslachtoffers tot leven te wekken, een daad van verzet en medeleven. Ook te gast is Philipp Blom. Met de historische roman 'Dieven van het licht' blaast de historicus, romanschrijver en journalist wervelend leven in de figuren van de Italiaanse renaissance: de mooiste schilderkunst, moord, de inquisitie en roomse corruptie.

Aflevering 3 - 10 maart

Als voorproefje op de Boekenweek met het thema ‘Bij ons in de familie’ ontvangt Lotje alle leden van de familie Chabot - vader en moeder Bart en Yolanda en de vier zonen Sebastiaan, Maurits, Splinter en Storm. Simone Atangana Bekono maakte eerder naam met de roman ‘Confrontaties’. Nu verschijnt haat tweede dichtbundel ‘Marshmallow’: poëzie die schrijnt - en ondermijnt.