Nooit meer slapen

Katja de Bruin tipt

Elke paar weken bespreekt Katja de Bruin in Nooit Meer Slapen een aantal recent verschenen boeken. Afgelopen vrijdag waren dat Het liefdesleven van Nathaniel P. van Adelle Waldman (Nieuw Amsterdam), Screw Everyone van Ophira Eisenberg (Podium) en Sutler van Richard House (De Geus). Luister het hier terug, lees meer over de boeken en lees alvast enkele hoofdstukken.

Het liefdesleven van Nathaniel P. speelt zich af in het overbekende milieu van datende dertigers in New York. Dat bot is behoorlijk afgekloven, maar debutant Waldman gaat door tot op het merg. Zij koos niet het perspectief van de hunkerende vrouw, maar dat van de man met bindingsangst. Diep in de krochten van het brein van deze Nate stuit elke lezer op herkenbare, maar doorgaans zorgvuldig verborgen gedachten en gevoelens over de andere sekse. Waldman loodst ons trefzeker door het relationele mijnenveld. Je komt er niet ongeschonden uit, maar er valt tussen de ontploffende bermbommen door wel heel veel te lachen.

Leesfragment

Ook Ophira Eisenberg verrast met een boek over grofweg hetzelfde onderwerp. Deze comedian noteerde haar eigen relationele leed vanaf de eerste tongzoen met Brad Moore, tot aan de dag dat ze Jonathan tegenkwam, met wie ze trouwde. In de tussenliggende twintig jaar trok een lange stoet minnaars voorbij, over wie Eisenberg een smakelijk boekje opendoet. Al vroeg doordrongen van het feit dat oefening kunst baart, was ze niet kieskeurig in de keuze van haar bedpartners. Screw Everyone heet haar boek, en die belofte wordt waargemaakt.

Leesfragment

De Maand van het Spannende Boek is een goeie gelegenheid om de aandacht te vestigen op het verschijnen van Sutler, het eerste deel van The Kills-reeks van Richard House. Deze thriller speelt zich af in naoorlogs Irak waar door dubieuze figuren grof geld wordt verdiend aan de wederopbouw. Wat dit boek bijzonder maakt, is dat er een digitaal verrijkte versie van is gemaakt, waarin de tekst wordt afgewisseld met korte filmpjes die bijdragen aan de sfeer. Deze digitale extra’s zijn niet noodzakelijk om het verhaal te volgen. Ook op papier staat deze thriller als een huis. Maar het experiment is wel geslaagd. Er zullen ongetwijfeld snel meer romans volgen waaraan filmpjes, muziekjes en geluiden zijn toegevoegd.

Leesfragment