Boeken&cetera

Zondag 11 december

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat Albert Einstein (1879- 1955) in 1905 zijn speciale relativiteitstheorie formuleerde. Sterrenkundige Vincent Icke spreekt over zijn boek ‘Niks relatief’, waarin hij korte metten maakt met het idee dat E=mc² een van de moeilijkste theorieën is van de natuurkunde.

Niks Relatief bestaat uit twee delen: het eerste deel vertelt wat Einsteins relativiteitstheorie precies inhoudt. Na lezing daarvan moet iedereen het boek durven omdraaien om te beginnen aan de tweede helft: het wiskundige bewijs. Ook Einstein, vertel eens van de Franse schrijver en scenarist Jean-Claude Carrière en het boek Six Easy Pieces van Nobelprijswinnaar Richard Feynman komen aan de orde.

In deze uitzending werd een fragment vertoond uit de documentaire Hollands Licht, waaraan Icke meewerkte. In deze documentaire hij laat zien hoe het komt dat het licht in Holland anders is: het vele water, bijvoorbeeld het IJsselmeer, weerspiegelt het zonlicht in de vochtige lucht, en dat effect wordt nog versterkt door de wolken erboven. Het fragment mag helaas niet op Internet, vandaar dat dit fragment uit de uitzending is verwijderd.