Boeken&cetera

Zondag 4 december

Hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders beschrijft in zijn boek ‘Eetpatronen’ hoe onze voeding en eetgewoonten in de loop der eeuwen veranderden. Hij spreekt met culinair columniste Sylvia Witteman, schrijfster van ‘De Maillardreactie’ over eten, koken en eetgewoonten.

Dankzij betere hygiëne en vitaminerijker voedsel krijgen ziektes minder vat op ons, maar door gebruik van onder andere teveel suiker, vet en zout riskeren we overgewicht en hoge bloeddruk. Het invoeren van een eetpolitie - zoals de Romeinen die kenden - voert Reijnders te ver, maar de overheid kan naar zijn mening wel actiever optreden tegen ongezonde voeding.

Sylvia Witteman schreef de bundel De Maillardreactie, waarin het gebruik van vet, drank en andere volgens de gezondheidsmaffia schadelijke ingrediënten niet worden geschuwd. Ze wisselt in haar boek recepten af met aanstekelijke verhalen.