Boeken&cetera

Zondag 6 november

Bioloog Frans de Waal schreef onlangs ‘De aap in ons’. Hij spreekt over zijn boek over de overeenkomsten tussen mens en aap met evolutiebioloog Tijs Goldschmidt.

Goldschmidt is bekend van zijn boek Darwins Hofvijver, een verslag van de verwoestende werking die het optreden van de mens in de natuur kan hebben. Frans de Waal toont in De aap in ons met voorbeelden uit de wereld van de chimpansees en bonobo's aan dat niet alleen macht en seks, maar ook het vermogen tot goed doen en kameraadschap tot ons biologisch erfgoed behoren.

Als mensen lachen om primaten, dan doen ze dat volgens De Waal omdat ze de spiegel die hun wordt voorgehouden eigenlijk verontrustend vinden. Andere vreemd uitziende dieren zoals giraffen en kangoeroes leiden immers niet tot dezelfde hilariteit. Primaten maken ons een beetje zenuwachtig doordat ze ons onszelf in een onbarmhartig eerlijk licht laten zien en ons eraan herinneren dat wij, in de welgekozen woorden van Desmond Morris, niet meer dan 'naakte apen' zijn.

In de uitzending wordt een fragment vertoond uit Chimps onder elkaar (Bert Haanstra Films BV 1985); een film van Bert Haanstra over het gedrag van chimpansees in Burgers Dierenpark te Arnhem. In deze film observeert de etholoog Otto Adang terwijl Haanstra filmt.