Boeken&cetera

Zondag 23 oktober

Gerbert van der Aa en Roel van der Veen schreven allebei over Afrika. Van der Aa schreef 'Nigeriaanse toestanden' en Van der Veen 'Afrika – van de Koude Oorlog naar de 21e eeuw'.

Gerbert van der Aa maakte sinds 1989 acht lange reizen door Nigeria. In Nigeriaanse toestanden maakt hij met zijn verrassende verhalen duidelijk dat bijna al onze clichés over Afrika niet kloppen. Hij laat zien dat Nigerianen geen moeite met slavernij hebben, dat de sharia uitermate populair is, dat ook veel christenen de islamitische wet steunen, dat Shell door Nigerianen wordt geïntimideerd en dat veel jonge migranten hun trip naar Europa als een soort ontdekkingsreis zien.

Aan de hand van het functioneren - of misschien beter gezegd: het disfunctioneren - van de Afrikaanse staten, vertelt Roel van der Veen in Afrika - Van de Koude Oorlog naar de 21e eeuw de eigentijdse geschiedenis van Afrika. De kritische benadering van het continent en met name Van der Veens kijk op ontwikkelingshulp heeft in de media veel discussie doen oplaaien. Roel van der Veen is beleidsmedewerker bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.