Boeken&cetera

Zondag 8 januari

Fik Meijer, hoogleraar oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, beschrijft in zijn nieuwe boek ‘Macht zonder Grenzen, Rome en zijn imperium’ de Romeinse geschiedenis van 350 voor Christus tot 400 na Christus, de periode van Rome's opgang naar de macht, de bloei van het rijk en de neergang ervan.

De oude Romeinen zijn hot. Ze figureren in games, boeken en speelfilms en in de prestigieuze Amerikaans-Britse televisieserie Rome, die nu in Nederland wordt uitgezonden door SBS. De expansiedrift van het Romeinse rijk spreekt kennelijk tot de verbeelding. Meijer vergelijkt de Amerikaanse president Bush met de Romeinse keizer Trajanus (53-117 n. Chr). Ook legt hij uit hoe soepel de integratie van minderheden verliep in het Romeinse rijk rond het begin van onze jaartelling.

Fik Meijer is Hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef onder andere Keizers sterven niet in bed over de manier van sterven van de keizers in het oude Rome en Gladiatoren met speciale aandacht voor de vraag wat er gebeurde met de vele lijken en kadavers die na de gevechten in de arena achterbleven en de eventuele begrafenis van gladiatoren. Meijer is ook de vertaler van Flavius Josephus (De oude geschiedenis van de Joden, met M.A. Wes) en de laatromeinse schrijver Flavius Vegetius Renatus. Diens Epitoma Rei Militaris vertaalde Meijer als Het Romeinse leger. Handboek voor de generaal.