Boeken&cetera

Zondag 21 mei

Breyten Breytenbach schrijft in ‘Intieme vreemde’ dat de vernieuwing in Zuid-Afrika is uitgebleven. Er zou geen ruimte meer zijn voor individualiteit. De blanke minderheid is weliswaar vervangen door een zwarte meerderheid, maar volgens Breytenbach is er nog steeds niet echt iets veranderd.

'Vernieuwing is in Zuid-Afrika uitgebleven. Verschrikkelijke dingen zijn natuurlijk niet gebeurd - de hele overgang had kunnen uitlopen op een rassenoorlog, maar vooruitgang voor iemand die niet belangrijk is binnen het ANC is onmogelijk. Er is geen ruimte meer voor individualiteit. De blanke minderheid is weliswaar vervangen door een zwarte meerderheid, maar echt iets veranderd is er niet. De manier waarop de ANC-kanonnen nu met de macht omgaan, is een verraad aan de revolutie. Dat Zuid-Afrika ook niet echt veranderd is, zie je aan de reacties op Zuma die niet schuldig is bevonden aan verkrachting. Je ziet daar een opkropping van frustraties die naar buiten komt, frustraties omdat er van de beloftes die zijn gedaan weinig terecht is gekomen. De hele situatie kan leiden tot een explosie wanneer de economische omstandigheden niet verbeteren en de criminaliteit de spuigaten uit blijft lopen. Populisme moet vervangen worden door beheer en visie'.

Van Breytenbach verscheen de bundeling Intieme vreemde. Hierin gaat hij op zoek naar de uitwerking die woorden kunnen hebben op de werkelijkheid. Ook in het interview gaat hij nader in op de taal als bevragingsproces en de verkrachting van de ethiek van het geheugen.