Boeken

Zondag 9 december

Cardioloog Pim van Lommel deed uitgebreid onderzoek naar bijna-doodervaringen bij een groot aantal Nederlandse patiënten. In 'Eindeloos bewustzijn' legt hij stap voor stap uit hoe mensen die klinisch dood zijn toch zo’n indringende ervaring kunnen hebben.

In 2001 publiceerde cardioloog Pim van Lommel in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet over zijn onderzoek naar bijna-doodervaringen (BDE) bij een groot aantal Nederlandse patiënten. Zij hadden een hartstilstand in het ziekenhuis gehad. Van Lommels artikel was wereldnieuws. In Eindeloos bewustzijn legt Van Lommel stap voor stap uit hoe mensen die klinisch dood zijn toch zo’n indringende ervaring kunnen hebben.

Sinds het artikel van Van Lommel kan niemand nog om het verschijnsel bijna-doodervaring heen. Het is een authentieke ervaring die niet te herleiden valt tot fantasie, psychose of zuurstoftekort. Bovendien verandert een BDE mensen blijvend. In Eindeloos bewustzijn heeft Van Lommel een groot aantal ervaringsverhalen opgeschreven. Met een groot aantal van hen heeft de cardioloog persoonlijk contact gehad.

Van Lommel is van mening dat de heersende opinie over de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt is om het verschijnsel BDE te kunnen duiden. Behalve dat hij de bestaande kennis over BDE leesbaar samenvat, doet Van Lommel ook een aanzet tot het wetenschappelijk verklaren van BDE’s. Bovendien roept hij artsen en verpleegkundigen op om onbevooroordeeld te luisteren naar wat hun patiënten hen te vertellen hebben.