Boeken

Zondag 4 maart

Literaire non-fictie gold lang als een stiefkindje van zowel de journalistiek als de literatuur. Maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. In 'Meer dan de feiten' ondervragen de journalisten Han Ceelen en Jeroen van Bergeijk dertien spraakmakende Nederlandstalige non-fictieauteurs tot in de kleinste details over hun vak.

Literaire non-fictie gold lang als een stiefkindje van zowel de journalistiek als de literatuur. Maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. De boeken van auteurs als Geert Mak, Annejet van der Zijl en Frank Westerman bestormen de bestsellerlijsten, worden bekroond met literaire prijzen en worden in vele landen vertaald. Hoogste tijd voor een boek dat deze nieuwe stroming in kaart brengt. In Meer dan de feiten ondervragen de journalisten Han Ceelen en Jeroen van Bergeijk dertien spraakmakende Nederlandstalige non-fictieauteurs tot in de kleinste details over hun vak.

Wie zijn de auteurs van literaire non-fictie? Waarom kiezen ze voor deze manier van werken? Welke onderwerpen vinden ze interessant? Welke technieken gebruiken ze? Wat zijn hun schrijfroutines? Ceelen en Van Bergeijk lieten zich leiden door twee dilemma’s. Ten eerste: hoe vindt de schrijver van literaire non-fictie zijn weg in het niemandsland tussen journalistiek en literatuur? En: hoe zit het met de ethische kant van het verhaal? Hoe bouw je een vertrouwensband op met je ‘onderwerpen’? De antwoorden die de auteurs kregen op al hun vragen, waren zeer divers. Eén antwoord keerde echter steeds terug: het winnen van vertrouwen is essentieel voor schrijvers van literaire non-fictie. Ze zijn immers op zoek naar de intieme details van het leven van hun ‘onderwerpen’.