Boeken

Zondag 13 mei

In 'Geen kinderen geen bezwaar' geeft journaliste Emily Nobis inzicht in de oorzaak achter de toenemende kinderloosheid: veel vrouwen hebben volgens haar simpelweg nooit naar een baby verlangd.

Nederlandse vrouwen krijgen steeds minder kinderen. Over de oorzaken wordt uitgebreid gespeculeerd: kind en carrière vallen niet te combineren en er zouden geen geschikte partners te vinden zijn. In Geen kinderen geen bezwaar geeft journaliste Emily Nobis inzicht in de werkelijke oorzaak achter de toenemende kinderloosheid: veel vrouwen hebben volgens haar simpelweg nooit naar een baby verlangd. Voor hen is kinderloosheid niet de prijs die ze voor hun emancipatie betalen, maar de bonus op die emancipatie.

Emily Nobis schreef haar boek uit verbazing en soms ook uit ergernis over de bijna automatische koppeling tussen ‘vrouw’ en ‘moeder’ waarvan de maatschappij is doordrongen. Vrijwel elk emancipatiedebat gaat over de vraag hoe vrouwen werk en kinderen beter kunnen combineren. Er lijkt bij de discussie één notie onveranderlijk te zijn: moederschap is essentieel en wezenlijk voor de identiteit van vrouwen.

Nobis geeft in haar boek aan dat niet alle vrouwen kinderen willen. Bewust kinderloze vrouwen stellen door hun keuze hardnekkige opvattingen over de aard van vrouwen ter discussie, en over het automatisme waarmee zij nog steeds verantwoordelijk worden gesteld voor de zorg om het nageslacht. Deze vrouwen die in Geen kinderen geen bezwaar aan het woord komen, laten zien dat de vrouwelijke identiteit door veel meer wordt bepaald dan door het vermogen om te kunnen baren.