Boeken

Zondag 6 mei

In 'Arm Wallonië' reist journalist Pascal Verbeken dwars door het platteland van Waals-Brabant en langs de oude industriële as van de Borinage, La Louvière, Charleroi, Seraing en Luik.

Ruim honderd jaar geleden maakte de Franstalige Vlaming en journaliste De Winne een reis door Vlaanderen. In 1902 verscheen het boek waarin hij verslag deed over deze reis. Op dat moment was Vlaanderen arm en Wallonië rijk, maar dat is tegenwoordig volkomen omgekeerd. Vlaanderen behoort inmiddels tot de rijkste regio’s van Europa, terwijl Wallonië in verval is geraakt. In Arm Wallonië reist journalist Pascal Verbeken dwars door het platteland van Waals-Brabant en langs de oude industriële as van de Borinage, La Louvière, Charleroi, Seraing en Luik.

Verbeken gaat in zijn boek op zoek naar de problemen van Wallonië en naar de oorzaak van de achteruitgang van deze regio. Vanuit Brussel reist hij naar verschillende Waalse steden, waarbij hij vooral aandacht besteedt aan oude industriesteden en probleemgebieden. Hier sprak hij met veel verschillende mensen over de situatie in Wallonië.

In Arm Wallonië geeft Verbeken een duidelijk beeld van de vaak sombere situatie. Dit beeld wordt versterkt door de zwart-wit foto’s van Michiel Hendrickx. Verbeken vertelt de verhalen van tientalen walen van wie hun verhaal onlosmakelijk is verbonden met de geschiedenis van Wallonië: boeren, oud-mijnwerkers en truckchauffeurs, maar ook illegalen, professoren en burgemeesters.