Boeken

Zondag 25 november

Jan Blokker jr. publiceerde verschillende dichtbundels en essays, die hij regelmatig samen met zijn vader en broer schreef. Zijn nieuwe boek gaat over de Vaderlandse geschiedenis: 'Als de wereld vergaat, ga ik naar Nederland'.

Jan Blokker jr. was 25 jaar lang werkzaam in het onderwijs. Hij studeerde geschiedenis en was dan ook geschiedenisleraar. Vanaf de jaren zeventig publiceerde hij verschillende dichtbundels en essays, die hij regelmatig samen met zijn vader en broer schreef. Zijn nieuwe boek gaat over de Vaderlandse geschiedenis: Als de wereld vergaat, ga ik naar Nederland.

De Duitse schrijver Heinrich Heine zou eens hebben opgemerkt: “Als de wereld vergaat, dan ga ik naar Nederland. Want daar gebeurt alles altijd vijftig jaar later.” Deze uitspraak is algemeen bekend geworden en maakt tegenwoordig haast deel uit van het collectieve bewustzijn van de Nederlanders. Hier gebeurt alles altijd vijftig jaar later. Een geruststellende gedachte. Of toch niet?

Jan Blokker jr. neemt de lezer mee langs veertig meer en minder bekende uitspraken van Nederlanders en bekende buitenlandse bezoekers. Hierdoor schetst hij een rijk en afwisselend beeld van een eigenaardige verzameling mensen die samengedreven wonen in een splinter in het noordwesten van Europa. Zijn we wel zo nuchter als beweerd wordt? Waar komt onze neiging tot hysterie vandaan? En de belangrijkste vraag: bestaat de Nederlander eigenlijk wel?