Boeken

Zondag 4 november

Heeft God, net als vele moslims, een voorkeur voor jongens en een hekel aan meisjes? Houdt Allah van vrouwen? Journaliste Nahed Selim schrijft in 'Allah houdt niet van vrouwen' over de islam en vrouwenemancipatie.

Heeft God, net als vele moslims, een voorkeur voor jongens en een hekel aan meisjes? Houdt Allah van vrouwen? De algemene moslimvisie over vrouwen, vrijheid van meningsuiting en geloof botst voortdurend met het westerse gedachtegoed. Een openhartig debat over deze onderwerpen is broodnodig. Journaliste Nahed Selim schrijft in Allah houdt niet van vrouwen over de islam en vrouwenemancipatie.

Selim woont sinds 1973 in Nederland, schrijft voor verschillende landelijke kranten en werkt als tolk en vertaler. Eerder publiceerde ze een aantal romans, maar Allah houdt niet van vrouwen is opgezet als essaybundel. In dit werk gaat Selim in dialoog met de oorspronkelijke en historische islamitische bronnen. Ook schetst ze de relevantie van deze bronnen voor het huidige denken in de moslimwereld.

Met citaten uit de Koran en uit commentaren op het heilige boek toont Selim onder meer aan dat de liefde in de Koran nooit onvoorwaardelijk is. Selim laat ook zien dat de vrouw door imams vaak geassocieerd wordt met het kwade. Ze geeft aan hoe de stap voor vrouwen heel klein is om te accepteren dat ze ondergeschikt is aan de man.