Hoe ontstond in Nederland vanuit diverse hoeken sympathie voor de Duitse stadsguerillagroep RAF? Wie waren deze sympathisanten? Historicus Jacco Pekelder onderzoekt het in zijn boek 'Sympathie voor de RAF'.

In herst 1977 is niet alleen Duitsland in de ban van de RAF; ook Nederland wordt geteisterd door linkse Duitse terroristen. RAF-leden en politieagenten bestoken elkaar in schietpartijen in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Verschillende advocaten, artsen en activisten die deel uitmaken van een Nederlands netwerk van RAF-sympathisanten bieden hun diensten aan. Wie waren zij? Waar kwam hun sympathie voor de RAF vandaan? Historicus Jacco Pekelder onderzoekt het in zijn boek Sympathie voor de RAF

In zijn boek geeft Pekelder eerst een historisch overzicht van het ontstaan van de Duitse terreurroep RAF. Dan komen de schietpartijen door RAF-leden Knut Folkerts, Christof Wachernagel en Gert Schneider aan bod. Tijdens hun proces treden verschillende politiek geëngageerde juristen en artsen naar voren.  

In het tweede deel van Sympathie voor de RAF schetst Pekelder de achtergronden van de sympathisanten van de RAF. Waarom bestond er zo’n brede steun voor deze stadsguerillagroep onder linkse activisten? En wat hebben de ontwikkelingen in de toenmalige Bondsrepubliek Duitsland hiermee te maken? Hier zaten de leiders van de RAF gevangen. Welke lessen vallen er uit de RAF-geschiedenis te trekken als het gaat om het bestrijden van terrorisme?