Boeken

Zondag 28 oktober

Psycholoog Ap Dijksterhuis betoogt in zijn boek 'Het slimme onbewuste' dat het onbewuste wordt onderschat; het bepaalt juist alles.

Psycholoog Ap Dijksterhuis betoogt in zijn boek Het slimme onbewuste dat het onbewuste wordt onderschat. Hij beweert in zijn boek onder meer dat nadenken vaak niet helpt bij het nemen van beslissingen, vooral niet bij grote beslissingen. Daarnaast legt hij uit waarom we een liedje dat al weken op nummer één staat in de hitlijsten leuker vinden dan een nieuw nummer.  

Dijksterhuis verricht al jarenlang onderzoek naar onbewuste processen, en in het bijzonder naar de rol van het onbewuste bij het nemen van beslissingen, in creativiteit, in waarneming en in verschillende vormen van sociaal gedrag. Volgens Dijksterhuis plaatsen we het bewustzijn op een voetstuk, als kroon van de evolutie. Het onbewuste zien we daarentegen als ondergeschikt.  

In Het slimme onderbewuste laat Dijksterhuis zien dat onze mening over het onbewuste onzinnig is, omdat het onbewuste ons juist volledig stuurt; het bepaalt – met een verwerkingskracht die ongeveer 200.000 keer zo groot als die van ons bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens.