Boeken

Zondag 9 september

Mensen streven continu naar succes. Filosoof Bas Haring breekt een lans voor hen die juist niet succesvol zijn en voor hen die een leven leiden dat nergens toe leidt.

Veel mensen willen succes bereiken in hun werk en in hun persoonlijke leven. Maar waarom? Het pad naar succes is immers zwaar, en wat heb je eigenlijk aan succes? Auteur en hoogleraar filosofie Bas Haring breekt in zijn boek Voor een echt succesvol leven een lans voor hen die juist niet succesvol zijn. Voor hen die een leven leiden dat nergens toe leidt, die alleen genieten of misschien zelfs helemaal niks doen of nalaten: geen kinderen, geen gedachten, geen boeken, niets.

In zijn boek zoekt Haring antwoord op een groot aantal vragen. Hoe komt het dat wij willen winnen, maar niet willen verliezen? Is het erg als de mensheid verdwijnt? Kan een team winnen als alle spelers verliezen? Is een succesvol iemand te benijden? Haring relativeert het streven naar succes; succes is voor hem alles wat voortbestaat. Wie kinderen baart of boeken schrijft, bestaat voort en leidt een succesvol leven.