Boeken

Zondag 10 februari

Judith Koelemeijer beschreef in 'Anna Boom' het avontuurlijke levensverhaal van een vrouw die zich weinig aantrekt van de conventies van haar tijd en milieu.

De tweeëntwintigjarige Anna Boom stapt in de zomer van 1942 op de trein naar Boedapest. Ze wil naar de veel oudere Hongaarse man op wie ze verliefd is. Deze reis markeert het begin van een uitzonderlijk leven. In Anna Boom beschrijft Judith Koelemeijer het avontuurlijke levensverhaal van een vrouw die zich weinig aantrekt van de conventies van haar tijd en milieu.

Anna Boom komt in Boedapest in aanraking met de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg. Ze helpt hem met het verstrekken van beschermingspassen en voedsel aan joden. Wanneer even later het Russische beleg van start gaat, wordt Boom meegezogen in de maalstroom van de geschiedenis.

Na de oorlog besluit Anna alles te vergeten. Ze volgt een Franse gezant naar Praag, vertrekt met de boot naar Bombay om met een Zwitserse ingenieur te trouwen en komt op haar achtenveertigste uiteindelijk thuis bij een Hollandse KLM-directeur in Portugal. Nooit spreekt ze een woord over haar verleden in Boedapest. Koelemeijer beschrijft hoe Boom nooit een woord spreekt over haar verleden in Boedapest, totdat op een nacht de stilte onverwacht wordt verbroken.