Boeken

Zondag 17 februari

In 1987 vertrok Laura Starink als correspondent van NRC Handelsblad naar Moskou. Ze was daar getuige van de ineenstorting van het communisme. In 'De Russische kater' beschrijft ze hoe de Russen de abrupte overgang van communisme naar kapitalisme hebben doorstaan.

In 1987 vertrok Laura Starink als correspondent van NRC Handelsblad naar Moskou. Ze was daar getuige van de ineenstorting van het communisme, dat de wereld decennialang in twee machtsblokken had verdeeld. Twintig jaar later keerde ze terug met de vraag wat er was terechtgekomen van de hooggespannen toekomstverwachtingen van de Russen. In De Russische kater beschrijft ze hoe de Russen de abrupte overgang van communisme naar kapitalisme hebben doorstaan.

Toen Michail Gotbatsjov twintig jaar geleden aantrad als leider van de Sovjet-Unie, gaf hij aan het communisme te willen moderniseren. Zijn ‘perestrojka’ ging echter zo snel dat hij vijf jaar later moest toekijken hoe zijn aartsrivaal Boris Jeltsin het Oostblok uiteen liet vallen. De Jeltsinjaren brachten anarchistische vrijheid, een diepe economische crisis en de oorlog in Tsjetsjenië. Vladimir Poetin herstelde rond de eeuwwisselingen de orde met behulp van zware ingrepen. Dankzij de economische opleving werd Poetin in 2004 toch herkozen.

Wat is er aan de hand in Rusland? Zijn we getuige van een Russische restauratie? Is de democratie dood in Rusland? Starink portretteerde verschillende soorten Russische burgers die zweven tussen hoop en scepsis: de Bard, de Historicus, de Zondebok, de Satiricus en de Dissident.