Boeken

Zondag 3 februari

Psychiater René Kahn laat in zijn boek 'In de spreekkamer van de psychiater' het werkterrein van de psychiater zien: de werkkamer, de straat, de eerste hulp, de verpleegafdeling, de intensive care en de operatiekamer.

Eén op de vijf Nederlanders lijdt aan een psychiatrische ziekte. Toch weten de meeste mensen weinig van psychiatrie. Wat voor vak is het? Hoe werken psychiaters? Wat zijn psychische ziekten? Psychiater René Kahn laat in zijn boek In de spreekkamer van de psychiater het werkterrein van de psychiater zien: de werkkamer, de straat, de eerste hulp, de verpleegafdeling, de intensive care en de operatiekamer.

Behalve het tonen van werklocaties geeft Kahn in zijn boek ook aan welke ziektes psychiaters behandelen. Enkele ziektes die hij bespreekt zijn depressies, psychoses, verslavingen en angststoornissen. Hij geeft daarbij antwoord op vragen als: hoe moeilijk is het om de juiste diagnose te stellen? Waarom duurt het soms wel tien jaar voordat er wordt vastgesteld dat iemand manisch-depressief is?

In In de spreekkamer van de psychiater maakt Kahn duidelijk dat psychiatrische patiënten mensen met echte ziektes zijn, die vaak beter worden, maar soms ook niet. Hun aandoeningen zijn het gevolg van een zeer belangrijk orgaan: de hersenen. Net als andere ziektes moet ook de oorzaak van een psychiatrische aandoening soms met behulp van lichamelijk onderzoek worden opgehelderd.