Boeken

Zondag 13 januari

‘Wie is eigenlijk jullie Maradona?’ De vraag is bijna te simpel voor woorden, maar leidde tot een groot aantal verhalen. Sportjournalist Wiep Idzenga schreef alles op in 'De Maradona van China en andere landen'.

Duitsland heeft Beckenbauer, Argentinië Maradona en Brazilië Pelé. En de beste voetballer van Nederland is uiteraard Johan Cruijff. Maar hoe zit dat eigenlijk in de ons minder bekende voetballanden? ‘Wie is eigenlijk jullie Maradona?’ De vraag is bijna te simpel voor woorden, maar leidde tot een groot aantal verhalen over volkshelden, nationaal voetbal en persoonlijke ervaringen. Sportjournalist Wiep Idzenga schreef alles op in De Maradona van China en andere landen.

Welke legende wordt in Iraanse theehuizen bezongen, hoe heet de voetbalgod van China en wie willen Bulgaarse voetballertjes zijn tijdens hun partijtjes op het schoolplein? Twee jaar lang reisde Wiep Idzenga van Letland tot Cambodja en van Mongolië tot Turkije. Hij ondervroeg riksjarijders en voetballers, vissers en journalisten, monniken en coaches en concludeert dat voetbal ook in landen die normaliter ontbreken tijdens de wereldkampioenschappen de spiegel van de samenleving te zijn.

Terwijl hij op zoek is naar de nationale voetballegendes trotseert Idzenga overheidsspionnen in Birma en de religieuze politie in Iran, en kijkt hij in Noord-Pakistan de dood in de ogen. In Oekraïne ontmoet hij Jordi Cruijff en Oleg Blokhin. Hij ontmoet de nationale Maradona’s en spreekt met familieleden van reeds gestorven voetbalsterren. Religieuze en etnische conflicten, nationalisme, verzet tegen een barbaars regime; voetbal en zijn helden blijken overal goed voor.