Boeken

Zondag 4 mei

Rodaan Al Galidi werd geboren in Irak. Met zijn familie-epos 'Dorstige rivier' keert hij terug naar zijn geboorteland. Hij beschrijft de invloed van Saddam Hoessein op een eenvoudige familie op het platteland van Irak.

Dichter en schrijver Rodaan Al Galidi werd geboren in Irak. In de jaren ’70 vluchtte hij naar Nederland. Met zijn familie-epos Dorstige rivier keert Al Galidi terug naar het hart van Irak. Het Irakese gezin dat in het boek wordt gevolgd wordt door elkaar geschud door de komst van een man die medeverantwoordelijk is voor een van de grootste tragedies van onze tijd: Saddam Hoessein.

In Dorstige rivier vertelt Rodaan over zaken die wij niet in het nieuws kunnen zien. Hij geeft aan wat er achter de schermen in Irak gebeurt. De opkomst, dictatoriale heerschappij en onderhang van Saddam Hoessein worden weergegeven vanuit het perspectief van een familie op het platteland. Deze familie lijdt al vanaf het begin onder Hoesseins heerschappij: alle mannelijke familieleden worden tijdens de machtsgreep van Hoessein opgepakt omdat de ram van een van de familieleden een antenne omver duwt die is verbonden aan een televisie waarop dan toevallig Saddam Hoessein te zien is.