Boeken

Zondag 16 november

Waarom verslapen pubers zich zo vaak? Waarom zijn ze het ene moment zo volwassen en het volgende moment zo onmogelijk? Ontwikkelingspsychologe Eveline Crone beschrijft in 'Het puberende brein' wat er de afgelopen jaren is ontdekt over de hersenen van adolescenten.

Waarom verslapen pubers zich zo vaak? Waarom zijn ze het ene moment zo volwassen en het volgende moment zo onmogelijk? Kunnen pubers eigenlijk wel zelfstandig plannen? In haar boek Het puberende brein beschrijft ontwikkelingspsychologe Eveline Crone wat er de afgelopen jaren is ontdekt over de hersenen van adolescenten.

Crone deed promotieonderzoek naar de manier waarop jongeren beslissingen nemen. Aan de hand hiervan stelde ze vast dat de zich ontwikkelende structuur van de hersenen daarbij een doorslaggevende rol spelen. In haar boek belicht ze de adolescentie dan ook vanuit de vele veranderingen in de hersenen die in deze periode plaatsvinden en de hormonale veranderingen die hierdoor in werking worden gezet.

Crone vestigt haar aandacht allesbehalve uitsluitend op de problemen waar adolescenten tegenaan lopen. Ze maakt duidelijk dat de puberteit niet alleen een tijd van grenzen en risico’s is, maar ook van unieke mogelijkheden op het gebied van sport, kunst en creativiteit.