Boeken

Zondag 12 oktober

Ondanks dat Nederlanders graag denken tolerant, nuchter en gastvrij te zijn, hebben er in het verleden moorden plaatsgevonden die het gevolg waren van onverdraagzaamheid, en hysterie. Jan Blokker, Jan Blokker jr. en Bas Blokker beschrijven een aantal van deze moorden in 'Nederland in twaalf moorden'.

Veel Nederlanders denken, hopen en horen graag dat ze deel uitmaken van een volk dat altijd al tolerant, nuchter en gastvrij is geweest. Ze worden daarom niet graag herinnerd aan Nederlandse moorden die het gevolg waren van onverdraagzaamheid, hysterie of vreemdelingenhaat. Toch hebben zulke moorden plaatsgevonden. Jan Blokker, Jan Blokker jr. en Bas Blokker beschrijven een aantal van deze moorden in Nederland in twaalf moorden.

De drie auteurs gaan op zoek naar de geschiedenis van de Nederlandse identiteit aan de hand van de moorden op onder anderen Theo van Gogh, Koning Willem II en Jan van Beieren en het Meisje van Yde. Deze gewelddadige sterfgevallen laten volgens de Blokkers zien dat er op het idee van de nuchtere, vreedzame Nederlander heel wat valt af te dingen.

De moorden die in Nederland in twaalf moorden worden behandeld zijn nogal verschillend: er wordt geschreven over het Meisje van Yde dat duizenden jaren geleden werd gewurgd, maar ook over Carlo Picornie die in 1997 bij een treffen tussen voetbalsupporters werd doodgeknuppeld. De conclusie van de Blokkers luidt dat ‘het typisch Nederlandse volkskarakter’ niet bestaat; de Nederlandse identiteit is continu aan veranderingen onderhevig.