Boeken

Zondag 26 oktober

Tjalie Robinson was de enige echte Indo-schrijver van Nederland. Hij was en is nog steeds een icoon voor de Indische gemeenschap. Historicus Wim Willems tekende zijn levensverhaal op in 'Tjalie Robinson, biografie van een Indo-schrijver'.

Tjalie Robinson (1911-1974) was de enige echte Indo-schrijver van Nederland. Hij werd geboren in Nijmegen maar groeide op in Indië. Dankzij zijn schrijverschap, journalistieke werk en initiatieven voor de Indische cultuur werd hij een icoon voor de Indische gemeenschap. Historicus Wim Willems tekende zijn levensverhaal op in Tjalie Rabinson, biografie van een Indo-schrijver.

De biografie van Robinson leest als een spannend boek. Robinson wordt tijdens de Japanse bezetting van het ene naar het andere krijgsgevangenkamp gebracht. Als de oorlog een tijd van revolutie en migratie ontstaat, ontwikkelt Robinson zich tot een gedreven journalist, schrijver en strijder. Al deze activiteiten worden gedetailleerd beschreven door Willems.

Robinson schepte een klein maar uniek Indisch oevre. Hij schreef over de overzeese geschiedenis in zijn blad Tong Tong en was organisator van een Indische Kunstkring. Daarnaast was hij een van de eerste transnationale denkers, in een tijd waarin het grootste deel van Nederland nog op klompen liep. Met al deze activiteiten probeerde Robinson de Nederlands-Indische cultuur levend te houden.