Paul Verhoeven is bij het grote publiek bekend als Nederlands bekendste filmregisseur. Naast het maken van films heeft hij echter al jarenlang een andere grote fascinatie: Jezus van Nazaret. Over deze bron van interesse, schreef hij het boek 'Jezus van Nazaret'.

Paul Verhoeven is bij het grote publiek bekend als Nederlands bekendste filmregisseur. Naast het maken van films heeft hij echter al jarenlang een andere grote fascinatie: Jezus van Nazaret. Over deze bron van interesse, waarin hij zich in de loop der jaren heeft verdiept, schreef Verhoeven samen met Rob Scheers het boek Jezus van Nazaret.

Nadat Verhoeven in 1985 uit Nederland vertrok, meldde hij zich in Californië aan bij het Jesus Seminar, een hoog aangeslagen wetenschappelijke denktank die als doel had de historische figuur Jezus van de mythische Bijbelfiguur Jezus te bevrijden en hem te ontdoen van tweeduizend jaar christelijke inkleuring. In het kader van het onderzoek van het Jesus Seminar schreef Verhoeven in de loop der jaren vele wetenschappelijke papers over Jezus van Nazaret. Deze papers vormen nu de bron van Verhoevens boek.

Bij het schrijven hanteerde Verhoeven het zogenaamde filmcriterium: alles wat zonder te manipuleren te filmen is, kan historisch zijn. Op deze manier komt Verhoeven tot eigenzinnige visies die vaak gebaseerd zijn op theologische studies, maar soms ook uit zijn fantasie ontsprongen zijn. In Jezus van Nazaret probeert Verhoeven antwoorden te vinden op twee hoofdvragen: wie was Jezus werkelijk, en is hij echt gestorven zodat onze zonden zouden worden vergeven?