Boeken

Marianne Joëls

Neurobiologe Marianne Joëls verricht onderzoek naar de werking van stress op de hersenen en schrijft daar op persoonlijke wijze over. In haar boek 'Een zeepaardje in je hoofd' vertelt ze onder meer over de Alzheimer van haar tante en de dyslexie van haar neef.

Neurobiologe Marianne Joëls verricht onderzoek naar de werking van stress op de hersenen. Ze schrijft hier op een persoonlijke, originele én wetenschappelijke manier over. In haar boek 'Een zeepaardje in je hoofd' vertelt ze onder meer over de Alzheimer van haar tante, de dyslexie van haar neef en over haar eigen geworstel met de vraag hoe je je kind door middel van opvoeding weerbaar kunt maken.

Stel je voor: je loopt door de stad en komt iemand tegen die je aanspreekt. Je weet dat je deze persoon kent, maar je kunt je niet meer herinneren wie hij is of waarvan je hem kent. Vrijwel iedereen herkent deze situatie. Joëls legt uit dat de hippocampus, een deel van de hersenen in de vorm van een zeepaardje, ons hier in de steek laat bij het maken van de koppeling tussen gezicht, naam en omgeving. Deze herkenbare situatie is slechts één van de onderwerpen in Joëls boek.

“Ik heb een enorme fascinatie voor de hersenen, en wat ik wil doen is iets daarvan overbrengen op het grote publiek,” aldus Joëls. Hiermee verklaart ze waarom ze niet alleen wetenschappelijke artikelen publiceert, maar ook boeken schrijft die door een bredere doelgroep gelezen kunnen worden.Dit doet ze door onze hersenen op een bijna literaire wijze een prominente plaats te geven in ons dagelijks leven.