Boeken

Sjoerd Keulen & Ronald Kroeze

Vier maanden lang reisden Sjoerd Keulen, Ronald Kroeze samen met Marc Hanneman door de voormalige Sovjet-Unie. Ze bezochten meer dan tien landen met als doel om tot een betere definitie van het begrip Europa te komen en schreven hierover het boek 'Vals plat in de Oeral'.

Vier maanden lang reisden drie Groningse studenten door de voormalige Sovjet-Unie. Hier bezochten ze meer dan tien landen met als doel om tot een betere definitie van het begrip Europa te komen. De historici Sjoerd Keulen en Ronald Kroeze spreken over het boek Vals plat in de Oeral dat ze samen met Marc Hanneman schreven.

Terwijl de Europese Unie steeds nieuwe lidstaten accepteerde, wilde niemand vertellen waar de uitbreiding van Europa zou stoppen. Keulen, Kroeze en Hanneman besloten daarom maar zelf te bepalen waar Europa ophoudt. Met een opblaasbare grenspaal trokken zij in 2007 door veertien landen, op zoek naar historische en actuele grenzen van Europa. Deze zoektocht naar de oostgrens van Europa is nu gebundeld in Vals plat in de Oeral.

De schrijvers bezochten bijzondere plaatsen – van Berlijn tot Vladivostok en van Moermansk tot Instanbul – en spraken met de meest uiteenlopende mensen over de vraag of hun stad of streek tot Europa behoorde. Een oud-directeur van een atoomwapenfabriek, een operazangeres in Warschau, een eenzame rabbijn op de steppen aan de grens van China en een Wit-Russische dwangarbeider. Zo ontstond een reisboek langs de grenzen van Europa, langs plaatsen die symbool staan voor de economische, culturele en politieke randen van de Europese geschiedenis.