Boeken

Rik Smits

Taalkundige en wetenschapsjournalist Rik Smits beschrijft in zijn werk 'Dageraad' een speurtocht waarin hij op zoek gaat naar antwoord op de vragen hoe en wanneer onze voorouders moderne mensen werden, wat vrije wil betekent en waar onze ziel huist.

De Cro-Magnonmensen maakten 25.000 jaar geleden al prachtige grotschilderingen. Maar zouden we met ze hebben kunnen praten? Taalkundige en wetenschapsjournalist Rik Smits beschrijft in zijn werk Dageraad een speurtocht over Afrikaanse savannen en door Pyreneïsche grotten, langs giftige vogels en pratende apen. Aan de hand van deze tocht maakt hij duidelijk hoe en wanneer onze voorouders moderne mensen werden, wat vrije wil betekent en waar onze ziel huist.

Dageraad leest als een thriller. Smits probeert op CSI-achtige wijze te achterhalen hoe de mens afscheid nam van het dierenrijk en in zijn hoofd begon met het vormen van een geheel eigen, unieke wereld. Dit proces leidde, zo schrijft Smits, pas ongeveer 12.000 jaar geleden tot volwaardige, menselijke taal – datgene wat bij uitstek onze identiteit vormgeeft.

Rik Smits schreef in de loop der jaren boeken met uiteenlopende onderwerpen als taal, linkshandigheid, computers en de Franse keuken. Hij schetste al in 1989 voor een goede vriendin op een kladblaadje de eerste contouren van een boek over zijn diepste fascinatie, namelijk de oorsprong van de mens. Met Dageraad heeft hij dit boek, twintig jaar na dato, gerealiseerd.