Boeken

Jaap Jacobs

Vierhonderd jaar geleden kwamen de eerste Nederlanders aan in het gebied dat nu New York heet. Aan dit feit zijn verschillende boeken gewijd. Eén van die boeken is 'Peter Stuyvesant' van historicus Jaap Jacobs.

Vierhonderd jaar geleden kwamen de eerste Nederlanders aan in het gebied dat nu New York heet. Enkele jaren later stichtten zij er Nieuw Amsterdam. Over dit historische feit zijn veel verschillende boeken uitgebracht. Eén van die boeken is het werk dat historicus Jaap Jacobs schreef over Petrus Stuyvesant, die directeur-generaal was van Nieuw-Nederland met Nieuw Amsterdam als standplaats.

‘Stuyvesant’ is nu vooral nog bekend vanwege het sigarettenmerk dat dezelfde naam draagt, maar Petrus Stuyvesant is onze aandacht meer dan waard als onderdeel van het zeventiende-eeuwse Nederlandse kolonialisme in de Nieuwe Wereld. Jaap Jacobs beschrijft hoe de calvinistische zekerheden van Stuyvesant te midden van kolonisten, indianen en zich opdringende Engelsen zwaar op de proef werden gesteld. Toch lukte het hem om de kolonie onder zijn leiding te laten groeien, waardoor Nieuw-Amsterdam zich ontwikkelde tot een redelijk welvarende nederzetting.

Er bestaan veel misverstanden over de invloed van de Nederlanders op het huidige New York. Jacobs spreekt over de stichters van Nieuw-Amsterdam. Wie waren zij? Hoe zag de stad er op dat moment uit, en welke stempel drukten deze stichters op het latere New York? Klopt het dat de katten in die stad nog steeds genetisch verwant zijn aan Amsterdamse katten?