Boeken

Mark Traa

Journalist Mark Traa deed archiefonderzoek naar de Koude Oorlog en doet in het boek 'De Russen komen!' verslag van zijn bevindingen. Hij schrijft onder meer over vluchtplannen en schuilkelders voor regering en koningshuis.

Niet zo lang was een groot deel van de wereld in de ban van de Koude Oorlog. Ook in Nederland was de spanning voelbaar. Er heerste een voortdurende angst voor een atoomaanval door de Sovjet-Unie. De overheid probeerde het antwoord te vinden op de vraag: "Hoe moet de bevolking worden beschermd tegen het Rode Leger?"

Journalist Mark Traa deed archiefonderzoek naar deze periode en doet in het boek De Russen komen! verslag van zijn bevindingen. Hij schrijft over vluchtplannen en schuilkelders voor regering en koningshuis, over plannen om de vliegtuigen van de KLM en de binnenvaartschepen naar het buitenland te verplaatsen en om kunstwerken in bunkers te verstoppen. De auteur trof in de archieven onder meer tot in detail voorbereide plannen om hele steden en dorpen te evacueren.

Voor de kust van Nederland liggen nu de verzwaarde metalen kisten op de bodem van de zee, één van de vele souvenirs van Koude Oorlog. Hoeveel scheepsbeschuit wilde de Nederlandse overheid inslaan, als noodrantsoen? Hoeveel bruggen zouden er, als voorzorgsmaatregel, worden opgeblazen? En waar op de wereld werd een schaduwbevolkingsregister bewaard?