Boeken

Luuk van Middelaar

Filosoof Luuk van Middelaar is politiek filosoof en schreef ‘De passage naar Europa. Geschiedenis van een begin’. In dit boek dringt hij door tot de meest ongrijpbare geschiedenis van onze tijd.

Stierenvechten: in Nederland zien we het als dierenmishandeling, terwijl Spanjaarden het als cultuur beschouwen. Dit voorbeeld geeft aan hoe ingewikkeld en spannend Europa is. Toch zijn er maar weinig mensen geïnteresseerd in de Europese verkiezingen. Luuk van Middelaar is politiek filosoof en schreef De passage naar Europa. Geschiedenis van een begin. In dit boek dringt hij door tot de meest ongrijpbare geschiedenis van onze tijd.

Het gevoel van een verenigd Europa leeft niet altijd en bij iedereen even sterk. Van Middelaar noemt de Val van de Muur in 1989 het moment waarop Europa zich het meest Europees voelde. Oost-Europeanen voelden zich al voor deze historische gebeurtenis deel uitmaken van Europa, terwijl West-Europeanen al bijna vergeten waren dat ze tot Europa behoorden. De Val van de Muur bracht daar verandering in, omdat Europa weer in beweging kwam.

In De passage naar Europa beschrijft Van Middelaar de geschiedenis van de Europese Unie. Hij beschrijft dit aan de hand van literatuur, maar verwerkte ook zijn persoonlijke ervaringen als assistent van toenmalig eurocommissaris Bolkestein. Dankzij een uitgebreide zoektocht is Van Middelaar een niet eerder beschreven politieke sfeer op het spoor gekomen. Zijn ontdekking, uitgebreid beschreven in zijn boek, doet het beeld van Europa kantelen.